Een schrijve wat ik onze dochter wil meegeven


Een schrijve wat ik onze dochter wil meegeven. Het is een lange brief geworden in mijn stijl. Nu is ze nog te jong om het te realiseren….

Misschien is het ook iets voor jullie kinderen. Schrijf jullie gevoel op en geef het als de tijd rijp is voor een stukje bewustwording. Nooit en te nimmer moeten wij deze situatie, die de wereld veranderd (al is het maar voor even) vergeten. Ik deel deze brief met jullie, waarom? Omdat jullie massaal achter het Sjlaagboom team en daarmee ook ons (Kim en Marcel) staan. Jullie hebben ons gesteund en dat doet goed.

❤❤❤❤❤❤

Lieve Bente,

Ik geef je deze brief, je wordt vandaag 12 jaar, en ongetwijfeld ben je al een grote meid aan het worden. Op het moment dat ik deze brief schrijf is het April 2020.

Met deze brief wil ik je laten weten wat er in de wereld heeft gespeeld, wat het voor een invloed zal hebben kan ik op dit moment nog niet bepalen, ik hoop zelf dat de mensheid en de wereld er iets van heeft geleerd. In China is een virus toegeslagen….in de volksmond noemen ze het Corona virus, medici noemen het COVID-19. Het is een virus waar op dit moment nog niemand een medicijn voor heeft ontwikkeld, ze zijn wel bezig met testen maar dit gaat nog wel even duren.

In december 2019 begon het in China, op dat moment was er voor ons “Europa” nog niks aan de hand, wij hebben nieuwjaar gevierd, onze Stadsprins was Tim Plummen, ook dit feestje is gevierd met aansluitend een mooie Vasteloavend, het weer was niet al te best, op vasteloavends zaterdag en zondag zijn alle optochten afgeblazen, tijdens deze dagen was er een grote storm, het KNMI gaf code oranje en rood af, dit was een flink windje maar het mocht de pret niet drukken. De mensen hebben alsnog goed gevierd.

Achteraf gezien was dit misschien een waarschuwing van moeder natuur…..

Half vasten sloeg het virus ook in de Europese landen toe, in Italië en Frankrijk is het heftig, Duitsland, België, Engeland en ga zo maar door. Veel landen gaan op slot….een lock down…zelfs in Amerika is er grote paniek….niemand mag naar buiten… Grenzen gaan dicht, het vliegverkeer wordt stil gelegd, alleen naar de supermarkt…met een afstand van 2 meter, met mondkapje en alles erop en er aan…. En dit is pas het topje van de spreekwoordelijke ijsberg.

Mensen sterven aan het virus….veel mensen…jong en oud…en ze krijgen het niet goed onder controle, er heerst paniek onder de mensen, de overheden weten niet altijd een goede oplossing of maatregel te vinden en per land is het zeer verschillend….ondanks dat wij “een” Europa zijn gelden overal andere wetten….. het ene land gooit alles dicht terwijl in het andere land nog alles open is.

In Nederland begint het ook te spelen, mensen worden bang…..gaan “hamsteren” ….de supermarkten worden overdonderd, afstand houden doen de mensen niet….ze willen alles kopen…zo veel mogelijk….en iets voor een ander overlaten interesseert ze niet….ze denken alleen aan zich zelf, het toiletpapier is een van de belangrijkste artikelen, mensen gaan zich waarschijnlijk dood poepen…althans dat denken ze…met 10 pakken tegelijk wordt het gekocht.

Omdat ze zich niet aan het advies van Minister President Rutte houden, de 1.5 meter afstand van elkaar, verspreid het virus zich razend snel, ook buiten wordt er geen rekening mee gehouden, het is mooi weer, de mensen gaan massaal naar de parken en de stranden, ze denken allemaal….mij kan het niet gebeuren….maar de realiteit is anders, ook “jongeren” worden ziek, niet alleen de “ouderen”.

En toen waren wij, Nederland aan de beurt, er kwamen regels, strenge regels. 

Een van die regels was dat de horeca dicht moest…dus papa zijn cafe ook….en dat deed pijn….in eerste instantie niet voor het café, maar voor alle collega’s in Kerkrade, veel winkels kregen minder bezoekers, de stad werd leeg….en dat maakte pappa heel verdrietig….

Papa doet vaak gekke dingen ….filmpjes…domme grappen…foute opmerkingen…maar achter het “gekke masker” zit ook emotie…alleen vindt papa het lastig om te laten zien….tot nu…. Papa heeft net de vasteloavend achter de rug….hard gewerkt met een top team. Omdat pappa en mamma toch wel een beetje zuinig zijn hebben wij een klein spaarcentje, en daar komt de vasteloavend nog bij, wij kunnen even overleven, want de lasten zijn hoog, zeer hoog van ons café. Maar goed…papa doet het voor de andere ondernemers meer pijn, ik wordt daar emotioneel van en weet het geen plaats te geven.

Ik wil iets doen maar weet even niet wat….

Papa hangt met zijn ideeën vast….de zaak is dicht en ik kan niet veel…wij verkopen alleen maar drankjes…met stomme praat…want daar is papa goed in. Tot op een moment mij een zeer bijzonder persoon een idee geeft….een verzoekplaatje show….mensen kunnen doneren en een liedje aanvragen. Op zaterdag 21 maart gaat papa live op Facebook…van 18.45 uur tot 22.30 uur. Gedurende de week vooraf gaat pappa vaak live op Facebook….met veel tranen…om mensen te waarschuwen, denk aan je gezondheid, denk aan je medemens, denk aan de ondernemers.

En toen…zaterdag 21 maart 2020, live van uit het woeëntsimmer van d’r Maat! Maurice Hinzen, Lyanne Schlechtriem en Marieke Erkens gaan pappa helpen. De Burgermeester, mevrouw Petra Dassen, heeft pappa aan de telefoon en opent de “show”. Het loopt goed, de mensen doneren massaal voor de collega ondernemers, allen dragen zij de Kerkraadse ondernemer een warm hart toe. Tijdens de avond rollen de nodige tranen, pappa krijgt ook een mooie bijdragen aangeboden, veel van onze vaste gasten hebben hun “penningen” ingeleverd….en zelfs ook nog envelopjes… papa huilt veel, is dankbaar…maar ook machteloos…pappa is niet van het krijgen maar meer van het geven.

En dan….22.30 uur…het eindresultaat….

Wij komen uit op een bedrag van € 15.000,- euro…. Het team heeft het zwaar….wat een groot bedrag….. papa ging in eerste instantie uit van een bedrag van € 1000,-……. Des te fijner is dit bedrag dan ook…. Pappa kan een heleboel ondernemers uit heel Kerkrade blij maken met een envelop van € 250,-…..een druppel maar wij proberen iets, en dat is belangrijk.

Papa gaat wat vrijwilligerswerk doen, broodjes brengen, bij de apotheek werken, hulp bieden waar mogelijk en winkeliers bezoeken {die nog open zijn} met de vraag of zij een bijdrage kunnen gebruiken…dit zijn emotionele momenten. 2 weken zijn wij gesloten, het voelt als twee maanden…..de stad sterft uit… 

En dan begin je te denken….veel mensen zeggen… Marcel….denk ook aan jezelf…. Maar papa dacht…..wij redden dat wel….papa wil graag het personeel doorbetalen, de overheid komt ook met een regeling, dat kan nog even duren….maar dat zien we achteraf wel…het personeel heeft ook een leven en moet ook de dingetjes kunnen betalen…. Maar toch…. De huur loopt door, de belastingen moeten betaald worden, gas, water en licht, gemeente lasten, lening, en alles wat erbij komt kijken.

Dit houdt in dat het potje na 2 maanden toch leeg zal zijn…..

En hoe lossen wij dit op? Want Minister Rutte heeft aangegeven dat de horeca tot eind april dicht moet. En papa heeft zelf het vermoeden dat het langer gaat duren…zeker tot juni…ik hoop het niet. Papa moet altijd een beetje reserve houden, de brouwerij levert niet gratis…begrijpelijk…. De goederen die je besteld moeten ook betaald worden…… als je niets meer op de rekening hebt gaat dit niet lukken.

Papa doet een oproep…. Doneer € 15,- en je wordt vereeuwigd op een steunpilaar in het café….omdat papa het moeilijk vindt om iets te vragen verbindt ik er een feestavond aan, met hapjes, dj en een drankje van het huis…..een Kölsche avond. Onze gasten reageren massaal, en niet alleen van uit Kerkrade, van uit heel Nederland en ook buiten de grenzen…zelfs uit Heerlen…. Ik vindt het moeilijk……maar mensen gunnen ons dit…met het Sjlaagboom team hebben wij bij de mensen een enorme goodwill gecreëerd, en daar is papa trots op….met deze toppers hebben wij dit bereikt.

Maar toch….. er komt een berichtje binnen van een pseudoniem dat ik een oplichter ben…papa is vol van emotie en kwaad, heel kwaad….…deze persoon die zich niet kenbaar maakt maar achter een fictief persoon schuil gaat breekt pappa…..er wordt gezegd dat ik het in eigen tas stop, dat ik alleen maar voor geld ben aan het bedelen om er zelf rijker van te worden. 

Ik probeer het een plaats te geven en schrijf een reactie op het bericht van deze pseudoniem, netjes en kordaat, desbetreffende mag de gehele boekhouding inzien en mag zijn of haar mening dan nog eens geven. Dit pseudoniem reageert niet meer, ik heb de reactie laten staan….en blokkeer deze personage niet…..waarom niet…. Ik heb niks te verbergen, wat deze personage schrijft zijn pure leugens.

Ik heb het een plaats gegeven…. Maar is niet eenvoudig…. En het hele virus verhaal gaat nog even duren, er zullen zware klappen vallen voor de gehele economie over de hele wereld. Papa doet het pijn om te zien hoe zwaar onze mede ondernemers het gaan krijgen.

Het is nu begin April, en de nieuwe 4 weken gaan in…..

Wat betreft het verhaal natuur, in het begin schreef ik je de natuur waarschuwt ons misschien….de laatste jaren hebben wij in de wereld met bosbranden, overstromingen stormen en wat dan nog te maken. Er is teveel CO2 uitstoot, de rivieren zijn vervuild, de lucht is niet goed…….en er komt opeens een virus opzetten…..de lucht wordt schoner, in Venetië zijn de grachten kraakhelder, de dieren krijgen hun terrein terug en ga zo maar door….

Is het realistisch? Weet ik niet…maar het zet je aan het denken…. 

Wat ik je graag wil meegeven…..

Vergeet nooit je medemens, waar mogelijk probeer je voor een ander in te zetten, samen bereik je meer dan alleen. De buitenkant is niet altijd realistisch en dat zien wij nu meer dan ooit. Mensen in de zorg maken overuren, beroepen die wel moeten blijven werken, supermarkten, bouw, zorgverleners, en welke dan ook….. zij lopen het risico van besmetting maar werken keihard door. 

De waardering is er niet altijd, en dat levert wel eens frustratie op…. En daar kun jij het verschil in maken…..zorg voor een ander waar je kunt, zet je in waar je kan, al is het een berichtje, briefje, een bloemetje of wat dan ook…… Je moet maar denken….wat als ik in dat schuitje zat en iemand anders dit voor mij zou doen…..dat gevoel, die betekenis is onbetaalbaar….. en ook al regeert “Jeld de welt” het gevoel van uit het hart overtreft alles. 

Ik ben benieuwd waar wij staan op 3 juni 2026, dan wordt jij 12 jaar, en begin je hopelijk aan de “grote school”……een nieuwe levensfase gaat voor jou en ons van start waarbij wij jou steunen als geen ander.

Een dikke kus van papa….en wie weet….. misschien krijgt deze brief een vervolg…even afwachten wat het virus en de wereld eromheen allemaal gaat doen….