Romeinse nederzetting


Tijdens onze restauratie werkzaamheden zijn wij gestuit op resten van een Romeinse nederzetting. Navraag in Heerlen city heeft dit bevestigd. Een afvaardiging van het Thermen museum is komen kijken en heeft een kort maar krachtig onderzoek uitgevoerd. Met boringen is vast gesteld dat het een bouwsel van de Romeinen is, rond 500 voor Christus is op deze locatie een put geweest. 

Deze put zorgde voor de watervoorziening van de lokale bevolking. Een van deze inwoners toen der tijd, romeanen, was de beheerder van deze put, de inwoners van het dorp kyriakon (nu Kerkrade) waren zeer afhankelijk van deze voorziening. De beheerder des tijds schreef zich Wernerdienos en had een “jemeut” op zich.

Je werd geholpen maar alles op zijn tijd… als Wernerdienos de betreffende van water had voorzien zij hij steevast “jezondheet”. Het gaat eveneens de ronde dat toen der tijd het water een verjongende werking zou hebben. Wernerdienos dronk dagelijks uit de put en zijn schoonheid is tot op heden gebleven.

Eveneens is uit onderzoek gebleken dat de huidige “beheerder” of zo als men zegt “wieët” de gave heeft overgenomen, geheel onbewust. Maar uit onderzoek is gebleken dat de straling van uit de bodemloze put oneindig is en zijn weerga op personen die dagelijks in aanraking komen met de “put” zeer positief werken, zowel in uitzien als in humor.

Romeinse nederzetting