De dag na het ‘woeëntsimmer’ request


Verleden week zondag, gewoon open ondanks het zonnetje is toch “niet zo druk”. Gasten genieten van hun drankje, veel gespeculeerd en dan 17.00 uur persconferentie. Het onvermijdelijke maar gelukkig duidelijkheid, sluiten. Wel zeer abrupt maar goed, nog even snel de snacks bakken en uitdelen, snel een praatje maken en bewust maken van het feit dat 18.00 uur ook echt 18.00 uur is.

Sanne komt helpen, samen met Lonneke ruimen wij op. Een raar gevoel maar nog niet beseffende. Op weg naar huis even vertellen met enkele horeca buren, grappen maar ook serieus, wat te doen. Thuis proberen te slapen en dan, de maandag. Je maakt maar de kas op als of het einde van de maand er is, klaar voor de boekhouding. Poetsen, plannen met personeel, wie doet wat zonder met elkaar in contact te komen, nooit samen aanwezig zijn wordt afgesproken.

Maandagavond….

De twijfel, de angst voor collega’s, startende, wijken, je stad. Je wilt wat ondernemen maar zit vast genageld. Normaliter valt altijd wat in maar nu even niet. Tot dat een privébericht (waarvoor zeer grote dank!). Marcel, is een verzoeknummer geen idee. Bam, daar zijn we weer. Het balletje begint te rollen, evenement, installatie, medewerkers  en vergunningen (met dank aan de gemeente, L1, contact met politie.

Je wilt ondernemers al helpen maar er is nog geen geld. Een ondernemer gaat mij zo aan het hart, €250,- uit eigen potje gedaan. Hopende dat deze bijdrage weer binnenkomt. Gelukkig…het begint te lopen, giften van €5,- / €10,- €50,- / €100,- stromen langzaam binnen. Nog 3 enveloppen klaar maken voor kanjers van startende ondernemers.

Gedurende de week verschillende keren live geweest, met een lach maar ook veel tranen. Op straat mensen tegen komen, gevoel onderdrukken. Hoi Marcel, lekker 3 weken vrij, geniet er even van. Mensen weten niet wat ze zeggen., je kunt het ze niet “altijd” kwalijk nemen maar het vreet je van binnen leeg, moedeloos, op. En dan loop je verder, mijn tranen beginnen te lopen, niet voor mij. De andere ondernemers, detailhandel, startende of niet ons centrum wat langzaam weer opkrabbelde.

Zaterdag…..

Gelukkig, knallen met toppers achter de schermen. “gezellig”veel gelachen, gehuild. En dan het bedrag van €15.000,- Dat zijn veel enveloppen van €250,- Heel Kerkrade kan aanspraak maken samen sterk.

En nu zondagochtend….

Een week is voorbij, de “hel” begint. Wat gaan we doen, wat kunnen we doen. Ik ben niet iemand van stil zitten. 6 april, forget it, de stranden zijn vol…de parken lopen vol…de grote steden puilen deels uit…….de kinderen hangen (ook in Kerkrade) gezellig op het schoolplein. Besef van de mens is er voor een deel niet. Doet de natuur het extra zou je bijna denken. Jarenlang is de natuur aan haar laars gelapt, co2, ozonlaag, vervuiling tot en met. Het lijkt een film, waarschuwingen genoeg gehad maar nee hoor, wij mensen weten het beter. Tot dat er een virus komt, het virus wat de wereld haar natuur terug geeft zonder waarschuwing, gewoon kebeng. De wereld met haar natuur heeft ons al tientallen jaren gewaarschuwd, uitsterven, ontbossing, de zee vol met kunststof, de rivieren vol met gevaarlijke stoffen.

Het ene land maakt de ellende mee, het balletje begint te rollen, andere landen wachten af. Er zijn ja grenzen, het tweede land, derde en ga zo maar door. Tot dat de buren in België alles dicht gooien. Je kunt een scheet laten en ze ruiken het maar nee hoor, wij wachten nog even. Vertrouwen op het gezonde verstand van de medemens maar dat is er niet, een deel niet. De lock down zal komen, beter van niet maar het zal moeten omdat van de 17 miljoen mensen luisteren er misschien 1 miljoen niet. Ben jij er ook een van? Laten wij juist nu toch het besef krijgen, even het advies handhaven en de natuur haar gang laten gaan.

Het worden nog lange weken, hopelijk half mei maximaal. En wat ik ga doen?.Tsja, ik probeer mij iets te verzinnen maar samen sterk is het gevoel wat nu heerst! In gedachten bij elkaar! Voor de mensen die nu keihard werken in welke sector of functie dan ook, dit ❤ is voor jullie….toppers!!!

Jrus uch alle en inne jroeëse dank vuur alle giften namens alle ondernemers van os sjtad!

15.000 hetsjer vuur uch alle❤❤❤❤❤

Wat bin iech sjtoos,
Op os sjtad,
Op al dat sjuns wat kirchroa os tse beije had!
(Woad sjteëchneëlsjer sjlajer)