Nu….meer als ooit tevoren


Wat een verdeelde wereld, haat, verdeeldheid, ergernis. Het beeld op de foto, d’r knub, sinds jaar en dag op de Nieuwstraat, velen rijden automatisch langs. 

Waar staat dit beeld voor?

Een knoop, twee uit eindes, samen verbinden. Maakt niets uit welk materiaal, kleur, geaardheid, proberen deze verbinding te behouden. Alle Menschen werden Brüder……..!! Zwart of wit, dik of dun, arm of rijk, gezond of ziek. Doodziek wordt je ervan. Waarom de nadruk leggen op iemand, de kleur, de geaardheid.

Oepasna, een meid met een top karakter gisteren op bezoek bij A Jenne Sjlaagboom. Een voorbeeld in mijn ogen voor velen. Haar humor, nuchterheid, zelfspot, realistisch en direct. Heeft een andere huidskleur, schrijf ik het verkeerd? Ja want ik zie de “kleur” niet. Ik zie Oepasna een “hollender” vanwege haar tongval, een mens zoals jij en ik.

En dat is wat meer mensen zouden moeten doen.

Stoppen met de vooroordelen maar ook zich zelf als slachtoffer zien. Voel je niet aangevallen, voel je niet als minderheid, stop met ergens iets achter zoeken. En kom je in aanraking met de overheid, maakt niet uit welke kleur of geaardheid, dan heb je waarschijnlijk iets gedaan wat niet door de beugel kan. Is het niet zo dan zal het recht zegevieren.

Blanke vla, negerzoen, jodenkoek, zwarte Piet en weet ik wat nog meer. Als iedereen zijn ding eens gaat doen in de samenleving. Ga werken, ga vrijwilligerswerk doen, zorg dat je iets om handen krijgt, dan krijg je ook geen tijd om op deze idiote gedachten te komen, leven en laten leven.

Als geen ander is Nederland een land van gastvrijheid. Zoveel nationaliteiten, onze Si in de “friteboed”, onze Omar in de “shoarmaboed” en dat alleen al in ons Kerkrade “os durp”. Alle Menschen werden Brüder, loop eens langs het beeld. Sta er even bij stil, er is een bankje schuin tegenover het beeld. Ga eens zitten en zet je verstand op nul.

Maar laten wij maar realistisch blijven. Deze spreuk, een illusie, helaas wel….voor altijd, want sinds WOII heeft de mensheid nog steeds niks geleerd. Het is voor sommige zeer snel vergeten. De verdeeldheid dat iemand “anders” is, van de buitenkant misschien. Maar van binnen slaat bij iedereen een hart, bij de ene iets kleiner dan de ander maar het gaat zich om het gedachtegoed.

Ben lief voor elkaar en de wereld ziet er een stuk vriendelijker uit. Samenleving is het woord, wij leven samen. Samen sterk, samen ergens voor gaan, tsezame sjterk!