Een herinnering die een deel van de bevolking niet zal vergeten


Ieder leven draagt een gebeurtenis met zich mee die de wereld op haar kop zet, is het een oorlog, aanslag, moord, persoonlijke kwestie of wat dan ook. Het blijft in het geheugen zitten voor de rest van je leven. Het is merkwaardig, men maakt een hele hoop mee in het leven. De hersenen maken overuren, zeker met de huidige multimedia erbij. Je wordt continu geconfronteerd met ellende, zij het in de wereld of op lokaal niveau.

En dat maakt het leven af en toe moeilijk, onbegrijpelijk, oneerlijk. Af en toe is het ver weg maar af en toe ook kort bij. Om je heen, alsof je het kunt aanraken maar dat lukt niet. Het is ongrijpbaar, het dwaalt zijn eigen weg, gaat zich vormen naar de mening van anderen. En daar is de wereld en ook op lokaal niveau zeer snel aan het veranderen.

Een ander is altijd een makkelijke prooi. De mening klaar hebben, het oordeel vellen. Hoe verder het dwaalt des te complexer het oordeel wordt en dat is spijtig. In plaats van bij de desbetreffende eens te vragen, nee, dat voelt niet goed. Je kunt beter zelf iets uit de “lucht” halen of vangen en daar op verder borduren. Dat lijkt de insteek van vandaag de dag steeds meer te worden. En dat is jammer voor een ieder die er mee getroffen wordt, of het nu lokaal is of aan de andere kant van de wereld.

Laten wij juist nu, vandaag, een dag die de wereldgeschiedenis voor altijd “weer eens” heeft veranderd, stil staan bij een ander. Denk maar zo, als jij in het schuitje zou zitten, stop met een mening hebben over een ander. Je mag je mening hebben, nee, moet een mening hebben maar spreek hem open en eerlijk uit zodat eenieder, en zeker de persoon, instantie of gebeuren in kwestie, indien gewenst, de discussie kan aangaan en niet “achter de schermen” schreeuwen en aan de buitenkant schuilen achter “iets” of iemand.

Samen staan wij sterker als een, samen maken wij en verzieken wij, de samenleving. Laten wij juist nu voor elkaar daar zijn, geen nijd, afgunst en jaloezie. Nee. Samen sterk, dan beginnen wij lokaal en dwaalt het misschien in een positieve “flow” de wereld in.