Ondernemer?…. Tijdverdrijf?….. Passie?…… Weg denken?


Inmiddels zitten wij in de zesde week…..6 weken “vakantie” …..een dure vakantie met een bittere na smaak…..

Mijn laatste 6 weken vakantie was toen ik 16 was……en dat is 27 jaar geleden😉

Ben nooit een vakantie mens geweest….een paar dagen vrij en dan begint het weer te kriebelen….maar ook in die paar dagen vrij moest ik “besjeftiecht” zijn…..nerveus wordt ik als ik stil zit….

En nerveus van het Corona verloop?

Ja en nee…..beter gezegd nog niet…of toch?

1e week druk bezig met de actie voor de ondernemers…..opgevolgd door hier en daar wat initiatieven en een helpende hand bieden aan vrienden of collega’s…..

En thuis….Bente’s clubhuis…..een project wat misschien een paar jaar zou gaan duren…..maar waar nu ruim de tijd voor is.

Met deels “afval” of beter gezegd “recycle” materiaal hebben wij, d’r sjweijerpap en iech, een mooi huisje van gemaakt….

5 weken geklust…..bijna dagelijks…..afleiding….

Want er zijn momenten dat je het even niet zit zitten….wandelen…foto’s maken….en van mij afschrijven zijn van die momenten om het te verdrijven…..maar zeker ook klussen….

Maar nu….klaar….

En dan komt een stukje besef….

Ik hang een “laatste” bordje op….met een kastje erbij….en een schilderij….alles van opa en oma zaliger….

Onze familie bestond grotendeels uit ondernemers, opa en oma een eigen zaak….de tante een eigen zaak….mijn vader een eigen zaak….een broer die heel goed weg komt met computers en de techniek…..en ik….

Tsja….van leren kwam niet veel, ben een mens van de handen en doen…..blij toen ik de school af had en kon gaan werken….maar diploma’s waren beperkt….zeer beperkt….. via een broodjeszaak uiteindelijk in de logistiek terecht gekomen, gevolgd door verkoop….voor mij al heel wat….want zoals gezegd…ben geen man van diploma’s….laat staan nog “iets leren”.

Voor mij zelf ben in 33 jaar gegroeid…..en dat maakt de “foto met het kastje” duidelijk.

Ik ben niet van het filosofische gedeuns….laat dat voorop staan…..maar nu denk ik toch….tsja…zou het zo moeten zijn….juist nu….met dat bordje weer tegenkoment?

Ik vertel veel met collega’s, vrienden, dierbare….en ik merk steeds meer dat ondernemer zijn je in het bloed zit….en dat wijst zich de laatste 3 jaar en zeker deze 6 weken nog meer uit.

En dan zie ik ook dingen anders…..er zijn veel ondernemers in Kerkrade…..maar een deel is in mijn ogen “bedrijfsleider”….. nogmaals…ik wil niemand voor de kop stoten….maar de actie van ondernemen in deze tijd is van levensbelang voor je zaak…..en daar schiet het bij sommige in….

De tijd zal het moeten leren…..en ik spring bij waar ik kan om een helpende hand te bieden….maar ergens moet een begin gemaakt worden…..want onze “overheid” zal ons deels helpen….maar dit is maar een druppel….laat dat duidelijk zijn….. als voorbeeld….€4000,- krijgen….is een mooi gebaar en ze doen het toch maar even…… maar…..de huur is daarmee voor een maand betaald….de rest loopt door…..

En daar komt het ondernemerschap naar boven….positief blijven….niet de gebeten hond uithangen….dat brengt niks….de mensen hebben een goed gevoel nodig….en daar zorg je als ondernemer voor…..en bovenal….blijven ondernemen om een vorm van inkomsten te genereren…..alle kleine beetjes helpen.

Al met al….ik ben weer te veel aan het schrijven….maar ook dit is voor mij een vorm van afleiding…..want wij zijn er nog lang niet, en dat is beangstigend…voor iedereen die een ondernemer is.

Ik ga beginnen aan de volgende projecten…..het boekwerk krijgt vorm, de moederdag actie, een bierproeverij “a la marcel” met bbq, de merchandising, twee liedjes en een uniek kunstwerk.

En dan denk je….wat zouden opa en oma nu zeggen…..maar van binnen weet ik het wel….en dat geeft een goed gevoel……Finitex krijgt een vervolg….het ondernemerschap blijft in de familie….en hopelijk pakt Bente het op….